Moslem: Turkije morst ons bloed met wapens die door het Westen zijn verstrekt

Tijdens een conferentie die hij in Genève bijwoonde, bekritiseerde de TEV-DEM woordvoerder van Buitenlandse zaken, Salih Muslem, de westerse landen voor het leveren van wapens aan het Turkse regime.

“Turkije morst ons bloed met de wapens die u verstrekt”, zei Moslem en voegde eraan toe dat ze niet van landen verwachten dat ze tegen Turkije vechten, maar dat ze handelen in overeenstemming met de ethiek van internationaal recht.

Het Platform solidariteit met Afrin  hield een conferentie in Genève, Zwitserland over de laatste situatie in Afrin. Saleh Moslem sprak in de conferentie en verklaarde dat de bevolking van Afrin hun eigen huizen en hun eigen land verdedigen.

Moslem noemde de aanvallen van Turkije tegen Afrin “een wens om de nederlaag van ISIS in Raqqa en Deir Ez Zor te wreken” en verklaarde dat Turkije Afrin wil binnendringen en ISIS en andere radicaal-islamitische groeperingen daar wilt vestigen. Moslem zei: “Alle radicale groepen uit Damascus en andere Syrische regio’s werden naar Idlib gebracht. Dit gebeurde via akkoorden die in Genève of andere vergaderingen werden bereikt. Nu willen ze dat deze groepen hier eindigen. De Erdoğan-regering wil deze groepen in Afrin vestigen. Op deze manier gebruikt hij de regio echt tegen iedereen. Hij wil de demografische structuur veranderen en het hier gebruiken tegen Koerden. Hij wil de jihadistische groeperingen gebruiken als een constante bedreiging en hefboomwerking tegen Europa en het Midden-Oosten. Als zodanig zijn de bommenwerpers in het VK, Frankrijk en Duitsland via Turkije de Europese grens overgestoken.”

Wij vragen u niet te strijden tegen Turkije

Moslem zei dat ze niet verwachten dat het Westen tegen Turkije vecht, maar dat ze handelen in overeenstemming met de ethiek van het internationale recht: “We vertellen het Westen niet om te vechten met Turkije, of om niet met hen te handelen. Maar Turkije is ons bloed aan het verspillen met de wapens die u ze geeft. Er zijn VN-resoluties en regels van internationaal recht. Ze kunnen deze wapens niet gebruiken om burgers af te slachten. De VN-Veiligheidsraad zegt het. Dus, gaan de bevolking niet dood in Afrin? In andere plaatsen zijn het burgers, maar de Koerden die hun leven verliezen in Afrin zijn dat niet? Waarom is hier stilte over? U hebt daartoe een visie voor democratie en instellingen. Turkije doodt burgers, waarom doet u niet iets? “