Demirtaş: Ik sta achter alles wat ik heb gedaan en gezegd

Selahattin Demirtas, ex- covoorzitter van HDP,vertelde de rechtbank dat hij achter alles wat hij in de loop van zijn politieke carrière heeft gedaan en gezegd blijft staan.

De derde dag van de hoorzitting begon in de ‘rechtszaal’ die werd opgezet binnen de Sincan gevangenis. Demirtaş zal vandaag zijn verdediging afsluiten en de rechtbank zal een voorlopige uitspraak doen over de eisen.

De voorzittende rechter had in vorige dagen gezegd dat zij tot de commissie behoren die de coup-zaken overhoorde en verklaarde dat zij de hoorzitting van Demirtaş niet zouden uitbreiden, omdat zij maandag de coup-zaken hebben.

HDP-parlementsleden en 50 advocaten volgen de hoorzitting. De voorzittende rechter maakte bezwaar tegen de advocaten die foto’s van de hoorzitting delen.

De voorzittende rechter overhandigde vervolgens 3 dvd’s met een scan van het volledige dossier aan Demirtaş, die op de eerste dag van de hoorzitting had verklaard dat hij de bijlagen bij het dossier niet had gezien, ondanks het indienen van een verzoek, en dat toen hij uiteindelijk de documenten kreeg, hem werd verteld dat er een vergoeding voor gold.

De DTK is absoluut legitiem

Demirtaş begon zijn verdediging met het volgende over de pogingen om het Democratisch Volkscongres (Demokratik Toplum Kongresi – DTK) te criminaliseren: “De DTK is een absoluut legitieme instelling. Het is een structuur die bestaat uit NGO’s, academici en politieke partijen. Je kunt niet één enkele daad van geweld noemen die de DTK tot nu toe heeft gepleegd. Het enige wat de DTK heeft gedaan, is workshops en vergaderingen houden. De partijen waarvan werd gedacht dat het onmogelijk was om samen te komen, zijn samengekomen in de DTK. We zaten rond een tafel en bespraken onze ideeën. De DTK is nog steeds actief omdat deze niet illegaal is. Het is geen partij ten gunste van geweld, het is een alternatief ertegen. Dat is hoe de DTK zichzelf heeft georganiseerd. Het wordt niet alleen door ons gewaardeerd, maar ook door verschillende politieke partijen en staten.”

De foto’s zijn genomen door een staatsambtenaar

In zijn verdediging sprak Demirtaş ook over de foto’s die werden genomen in Qandil en Imrali:

“We hadden onze foto’s genomen in Qandil en Imrali, dit waren geen souvenirs, het waren foto’s die bedoeld waren om de ernst van het probleem te laten zien.” We hebben geen foto’s naar buiten gesmokkeld. “De foto’s werden genomen door de officier daarbinnen. aan ons gegeven in digitaal formaat met het zegel van het Ministerie van Justitie erop en de foto’s gemaakt in Qandil werden met goedkeuring van de overheid gedistribueerd. Deze foto’s waren bewijs dat dit proces serieus werd aangepakt. Nu het vredesproces is mislukt, worden deze foto’s als bewijs gebruikt in de zaak.”

“In de verdediging zei Demirtaş ook: “Ik sta achter alles wat ik heb gedaan en gezegd.”