Moslem: Erdoğan is een bedreiging voor de hele wereld

Saleh Moslem, diplomatieke commissielid Buitenlandse Zaken van TEV-DEM: “De Erdoğan-mentaliteit is niet alleen een bedreiging voor de Koerden en Rojava, Erdoğan vormt een bedreiging voor vrede en veiligheid overal ter wereld.”

“We zijn op zoek naar een democratisch Syrië en pleiten voor een democratische federatie als oplossing. Turkije is er echter tegen”, zei Moslem.

Moslem bekritiseerde het stilzwijgen van de NAVO tegenover de slachtpartijen van de burgerbevolking van Rojava en herinnerde eraan dat Turkije een lidstaat van de NAVO is en onderhandelt met de Europese Unie over mogelijke toetreding tot de EU.

“De Erdoğan-mentaliteit is niet alleen een bedreiging voor de Koerden en Rojava, Erdoğan vormt een bedreiging voor vrede en veiligheid overal ter wereld.”

ISIS aanvallen met Turkse medewerking

Met betrekking tot de vraag waarom Afrin het doelwit was van de Turkse aanvallen, zei Riyad Derar, covoorzitter van de Syrische Democratische Raad, dat de revolutie in Noord-Syrië die de afgelopen jaren is ontstaan, de situatie in de hele regio heeft veranderd.

“De oppositie van Syrië is door de jaren heen veranderd in extremisme. De revolutie in Rojava zet het beeld van deze ontwikkeling op zijn kop.”

Derar wees op de invasie van de Islamitische Staat in Raqqa en Deir ez-Zor, en zei dat ISIS-extremisten de Koerden met Turkse hulp aanvallen.

“Alle radicale groepen in het noorden van Aleppo delen de denkwijze van de Islamitische Staat, ik zag dat in Seydnaya met mijn eigen ogen. Al deze groepen zijn op pad om bloedbaden te plegen tegen mensen, zij erkennen mensenrechten niet”, zei Derar.

Wie zijn de terroristen?

Over Erdoğan’s bewering dat het Turkse leger oprukte tegen “terroristen” in het noorden van Syrië, zei Derar: “Wie zijn de terroristen? Van noordelijke Syrische bodem is er geen enkele kogel afgevuurd op Turkije. Afrin is het veiligste gebied in de regio. De verschillende volkeren leven in vrede samen en ontvangen ongeveer een half miljoen vluchtelingen uit heel Syrië. We zijn een volk van vrede en we willen in vrede leven met onze buren.”