Demirtaş: We zijn de zondebok geworden van het oplossingsproces

Selahattin Demirtaş ging verder met zijn verdediging op de tweede dag van zijn proces en benadrukte dat de operatie op 4 november werd gecoördineerd door de politieke willekeur: “De tussenpersonen zijn de eersten die als zondebok worden beschouwd in het oplossingsproces.”

De tweede hoorzitting in het geval van de covoorzitter (HDP) van de vorige termijn, Selahattin Demirtaş, vond vandaag plaats. Meer dan 50 advocaten wonen de hoorzitting bij terwijl HDP-medevoorzitter Sezai Temelli de zaak volgt. De hoorzitting wordt gehouden in de rechtszaal binnen de Sincan Prison Campus, en Demirtaş heeft kritiek geuit op de limiet voor waarnemers en de pers, waarin staat dat de zaak voor het publiek wordt verborgen.

Ik wenste dat de hoorzitting live werd uitgezonden

Demirtaş zei: “De zaak werd voorbereid door de media. Als ze zoveel vertrouwen op de media, zou ik willen dat de hoorzitting live zou worden uitgezonden. Als het tijd is om mij te beschuldigen, is alles uiterst openbaar en zijn er tijdens de hoorzitting zoveel voorzorgsmaatregelen getroffen. Dit is een casusproces dat verborgen wordt gehouden van de mensen en het publiek. De regering probeert de hoorzitting voor het publiek te verbergen.”

500.000 mensen zouden aanwezig willen zijn

Terwijl Demirtaş zijn kritiek op de hoorzitting voortzette, zei de rechter: “Iedereen aanwezig wilt zijn, heeft die kans”, waarop Demirtaş antwoordde: “Als iedereen zou komen die aanwezig zou willen zijn, zouden er 500.000 mensen komen.” De rechter zei dat ze iedereen binnenlaten, waarop Demirtaş reageerde: “Niet iedereen die wil kan hier zijn. Zelfs als ze dat wel deden, zijn er uiteindelijk slechts 50 stoelen toegewezen.”

In welke rechtsmacht vertrouwden ze niet?

Demirtaş zei: “De president van dit land heeft zijn zoon in de periode 17-25 december niet ter getuigenis gestuurd. Erdoğan en Gül zeiden bij verschillende gelegenheden dat zij degenen waren die Hakan Fidan hebben tegengehouden van het geven van een getuigenverklaring. In welke rechtsmacht vertrouwden ze niet? Degene waar ze ons naartoe wilden sturen. Hij zegt dat ik een terrorist ben. Voor iemand die werd vastgehouden omdat hij Atatürk had beledigd, zei hij dat de zaak voor de rechtbank werd gebracht en dat het niet goed zou zijn om een ​​oordeel te vellen. Toen hem werd gevraagd naar Kavurmacı, zei hij dat het een kwestie is voor de rechterlijke macht en dat hij geen oordeel kan vellen.

Alleen politieke wil kan dit coördineren

Demirtaş sprak ook over het proces nadat ze werden gevangen gezet. Over de gelijktijdige huisrazzia’s tegen verschillende parlementsleden op 4 november 2016 in opdracht van 6 openbare aanklagers, zei Demirtaş: “Dit is iets dat alleen de politieke wil kan coördineren.”

Het eerste besluit was de Kandira- gevangenis, welke veranderd is naar Edirne

Demirtaş sprak over hun detentieproces en verklaarde dat op de dag van hun detentie een vliegtuig op de Diyarbakır-luchthaven wachtte om hen naar de gevangenis te brengen. Demirtaş zei toen ze in detentie waren, plaatsen voor hen werden voorbereid in de gevangenissen Silivri en Kanıra, dat zijn document de Kandira-gevangenis aangaf, die later voor zijn ogen werd doorgestreept en waarvoor in de plaats de gevangenis van Edirne werd geschreven.

Wij waren de zondebok voor het oplossingsproces

Demirtaş benadrukte dat ze zoveel hebben gedaan voor het succes van het oplossingsproces en vervolgde: “We zeiden: ‘Op een dag als het oplossingsproces succesvol is, zal iemand de medaille dragen. Maar als het mislukt, zullen we gevraagd worden om antwoorden te geven. “De tussenpersonen zijn de eersten die als zondebok worden behandeld in het oplossingsproces. Een aspect van deze zaak is vervolgens dit. Er is een perceptie gecreëerd dat HDP en de covoorzitter Demirtaş verantwoordelijk zijn voor het mislukken van het oplossingsproces waar vervolgens veel samenvattingen over zijn geschreven.”

De rechterlijke macht had haast

Demirtaş benadrukte dat ze werden meegenomen naar een gevangenis die erg ver weg lag voor een zaak die zo’n haast had en zei: “Als de rechterlijke macht zo’n haast had dat ze onze huizen midden in de nacht moesten binnenvallen en ons moesten inrekenen, hadden ze ons  een dag eerder kunnen vasthouden bij het parlement. Ze hadden zo’n haast dat ze onze huizen moesten overvallen. Ze zetten ons een dag in de cel en toen wilden ze meteen onze verklaringen afleggen. Ze wilden ons zo snel mogelijk in een rechtszaal plaatsen. Maar dezelfde rechterlijke macht zwijgt wanneer in dit proces iemand naar een gevangenis wordt gebracht die 1.150 km verderop ligt. In de Edirne-gevangenis, Werden zonder enige reden al onze ontmoetingen werden geregistreerd.”

De zaak

Dit is de eerste keer dat Demirtaş in de rechtszaal aanwezig is tijdens de hoorzitting van de hoofdzaak waarvoor hij in bewaring is. Demirtaş wordt beschuldigd van “het stichten en leiden van een terroristische organisatie”, “terroristische propaganda” en “het prijzen van misdaden en misdadigers” en wordt geconfronteerd met een mogelijk totaal van 142 jaar in de gevangenis. De zaak die in Diyarbakır was ingediend, werd verplaatst naar het Hooggerechtshof nr. 19 van Ankara, waarin bezorgdheid over de veiligheid werd genoemd. Er zijn in het afgelopen jaar 33 rechtszaken tegen Demirtaş aangespannen en deze zaak die vandaag in het Hooggerechtshof nr. 19 van Ankara wordt behandeld, is een combinatie van de 31 samenvattingen die aan het Parlement zijn gestuurd om zijn immuniteit op te heffen.