Buldan en Temelli verkozen als nieuwe HDP-voorzitters – Turkije

Pervin Buldan en Sezai Temelli  zijn verkozen tot het nieuwe tweeledige leiderschap van de Democratische Volkspartij (HDP) met 823 stemmen.

Op het derde partijcongres van de Democratische Volkspartij (HDP) in Ankara, werden Pervin Buldan en Sezai Temelli verkozen tot partijvoorzitters met 823 stemmen. Van de 1109 afgevaardigden hebben 837 hun stemrechten gebruikt.

De twee ex-covoorzitters van HDP, Figen Yüksekdağ en Selahattin Demirtaş werden door de Turkse staat gevangen genomen. Beiden waren zeer populair onder het volk.

Wie zijn Pervin Buldan en Sezai Temelli?

Pervin Buldan werd geboren in 1967 in Colemêrg (Hakkari). Haar echtgenoot Savaş Buldan werd in 1994 het slachtoffer van een buitengerechtelijke executie. Pervin Buldan was vervolgens jarenlang betrokken bij de strijd van familieleden van de ‘verdwenen mensen’. In 2007 werd zij voor het eerst verkozen als onafhankelijke kandidaat in het Turkse parlement en is vervolgens toegetreden tot de DTP (Democratische Samenlevingspartij). Bij de verkiezingen van 1 november werd zij verkozen tot HDP-plaatsvervanger. De Koerdische politicus, die ook lid was van de HDP-delegatie voor de vredesbesprekingen met Abdullah Öcalan, ondergaat verschillende onderzoeken.

Sezai Temelli werd geboren in 1963 in Istanbul en promoveerde op de faculteit economische wetenschappen van Istanbul. Als onderdeel van de noodtoestand in Turkije werd hij ontslagen als docent bij een wettelijk decreet. Bij de verkiezingen van 7 juni werd hij verkozen tot HDP-afgevaardigde van de Turkse Nationale Assemblee, maar verloor hij zijn zetel bij de hernieuwde verkiezingen op 1 november.