YPJ woordvoerder: “Turkije krijgt een nieuwe les in Afrin”

YPJ-woordvoerder Nesrin Abdullah: “Degenen die stil blijven, keuren de aanvallen van de Turkse staat goed. We geven nu een goede les in Afrin aan degenen die niet van Kobanê hebben geleerd.”

De invasiepoging door de Turkse staat en hun geallieerde bendes duurt reeds18 dagen. In Genève, Zwitserland, waar ze meerdere vergaderingen bezocht, sprak YPJ-woordvoerder Nesrin Abdullah met het ANF Nieuwsagenschap over de ontwikkelingen in dit proces en de omvang van dit glorieuze verzet.

“De invasie-aanval tegen Afrin is evenzeer een politieke aanval op zichzelf als een militaire aanval. De strijd van degenen die zich richt op het grondgebied van Syrië gaat vandaag verder dan Afrin. Turkije is een van de krachten die zijn plaats heeft ingenomen in deze strijd. Als we dit bekijken, kunnen we zeggen dat deze aanval op Afrin een internationaal plot is. Omdat iedereen bij deze aanval betrokken is, is de beslissing om aan te vallen niet alleen door Turkije genomen.

Degenen die Syrië binnenkwamen onder het mom van de oorlog tegen het terrorisme, degenen die de regeringstroepen steunden of degenen die zich tegen het regime van Assad verzetten, houden zich stil in het aangezicht van de aanslagen van vandaag. En dat betekent dat deze krachten hier deel van uitmaken, dat is hoe Turkije ons kon aanvallen.”

Abdullah onderstreepte het volgende; De houding van de VS hangt af van ons antwoord op de gebeurtenissen. Enkele troepen die Syrië binnenkwamen, waren pro-regime en anderen waren ertegen. Dit geldt ook voor de coalitie. We hebben een samenwerking met de VS en coalitietroepen om terrorisme te bestrijden, maar het is onaanvaardbaar dat deze krachten vandaag hun mond houden in het aangezicht van de Turkse staatsaanvallen. Als ze zeggen dat ze het terrorisme in Syrië zullen bestrijden, in het bijzonder tegen IS, als ze zeggen dat ze zullen werken aan de opbouw van een democratisch systeem in Syrië, dan moeten ze doen wat ze vandaag nodig hebben. Maar vandaag, terwijl ze stil zijn in het aangezicht van de aanvallen van Turkije, betekent dit dat ze passief blijven als ISIS aanvalt. Omdat de aanval van de Turkse staat tegen Afrin een aanval is van Al Qaeda, ISIS, Al Nusra en Ahrar u Sham. Als deze bendes vandaag Afrin aanvallen en de VS en de coalitie zwijgen, betekent dit dat ze de oorlog tegen terreurprincipes die ze naar voren hebben gebracht, nietig verklaren.

De coalitie heeft ons misschien geen belofte gedaan dat ze Afrin zouden verdedigen, maar vandaag wordt de stad aangevallen door een NAVO-lid. Dat is de reden waarom we zeggen dat Afrin niet alleen wordt aangevallen door de Turkse staat, maar ook door de NAVO.”

“Iedereen zou moeten weten dat wij als de YPG, YPJ en SDF zich hebben georganiseerd om onze mensen te verdedigen. Als Afrin vandaag wordt aangevallen, mobiliseren we al onze krachten en verdedigen Afrin. En dit zal natuurlijk een impact hebben op de strijd tegen ISIS. Het zal vooral van invloed zijn op Deir ez-Zor.”

“Erdoğan heeft zijn les in Kobanê niet geleerd. Hij droomde altijd dat Kobanê zou vallen. Zijn dromen werden omvergeworpen toen ze op hun hoogtepunt waren. De Kobanê-weerstand heeft de hoop en dromen van Erdoğan ten val gebracht. Helaas heeft hij blijkbaar zijn les nog niet geleerd, dus valt hij vandaag Afrin aan. Nu gaan we door met deze lessen, met Afrin. De positie van Afrin is anders dan Kobanê. De aanval op Kobanê was een beetje een verrassing voor ons. Onze voorbereiding was op dat moment niet zo goed. Maar Afrin is anders. Zowel geografisch als qua voorbereiding staan ​​we op een heel andere plaats dan Kobanê.

De YPJ-woordvoerder benadrukte het volgende; “Vandaag in Afrin zijn zowel wij als de mensen klaar voor alles. De Turkse staat hield hier geen rekening mee, daarom had Erdoğan zichzelf voorbereid om in de eerste nacht resultaten te bereiken. Hij leidde 70 jets naar Afrin en bombardeerde de plaats een uur lang. Maar het leuip niet zoals ze gedacht hadden, ze hebben nog steeds geen resultaten behaald. De glorieuze weerstand die de afgelopen 18 getoond wordt, heeft hen allen geschokt. Erdoğan mobiliseerde alle kracht van zijn leger, en alsof dat nog niet genoeg was, nam hij de bendes mee op oorlogspad, maar hij heeft geen vooruitgang geboekt.

De aanvallen samen met de bendes heeft de Turkse staat één winst opgeleverd: ze kunnen elkaars lichamen helpen dragen! Maar op veel plaatsen lopen ze zonder zelfs maar de lichamen op te pakken. Kortom, de foutieve berekeningen van Erdoğan zijn mislukt. Onze mensen zijn tegenwoordig overal bij ons. De volkeren van Rojava verzetten zich, marcherend richting Afrin. Voor mij hebben we al gewonnen.”