Nederland trekt formeel zijn ambassadeur terug uit Turkije

De Nederlandse regering heeft besloten haar ambassadeur formeel terug te trekken uit Turkije. “De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden”, aldus minister Zijlstra.

De twee landen probeerden nader tot elkaar te komen na een geschil die heeft plaatsgevonden in 2017.

De crisis tussen twee landen begon met het besluit van Nederland om de visa voor Turkse functionarissen te blokkeren om campagne te voeren onder de Turkse diaspora in Nederland. Na de coupe poging was het ook in ons land onrustig en liepen Turkse protesten uit de hand en was het zaak om de openbare orde veilig te stellen.

Onlangs riep de minister tijdens een bezoek in Brussel ook op aan Turkije om terughoudend te zijn in de operatie in Afrin en zei: ” “Het grootschalige ingrijpen dat nu lijkt plaats te vinden, daar zijn wij zeer bezorgd over”.

Nederland zal ook de aanstelling van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland niet accepteren.