Grotten doen dienst als opslagruimte en beschutting – Şırnak

Grotten in Güçlükonak die in het verleden als woonruimte werden gebruikt, worden nog steeds door de lokale bevolking gebruikt als opslagruimte of als schuilplaats voor dieren die ze vandaag de dag houden.

De grotten in het districtscentrum van Güçlükonak in Şırnak die jaren als woonruimte werden gebruikt, worden nog steeds gebruikt in overeenstemming met de behoeften van de lokale bevolking. Sommigen slaan hun augurken en kaas voor de winter op in de grotten en anderen gebruiken de grotten als schuilplaats voor hun dieren.

De grotten herbergen ook verschillende kruiden en planten aan lokale families die ze in hun keuken opnemen.

“Wij vonden geluk door te delen”

De 72-jarige Emine Durmuş zei dat ze in een van deze grotten woonde toen ze nog een kind was, samen met haar familie, en voegde eraan toe dat ze elke keer als ze de plek bezoekt overspoeld wordt met herinneringen. Over de afgelopen dagen zei Durmuş: “Hier was het leven goed. We hebben vonden geluk door de producten die we samen hebben gemaakt te delen. Omdat er geen elektriciteit was, vertelden onze moeders ons altijd verhalen in het Koerdisch.”

“Nu hebben we alles maar mensen zijn niet gelukkig”

Durmuş zei dat er nog veel nuttige kruiden en planten in het gebied groeien omdat de natuur onaangetast blijft en voegde eraan toe dat ze de kruiden gebruiken die ze voor het koken verzamelen.

Durmuş klaagde dat er door urbanisatie een daling plaatvond in het gezamenlijk samenstellen en bereiden van producten en voegde eraan toe: “Toen was iedereen gelijk, we produceerden samen en aten samen. Er was geen verdriet of melancholie, er was arbeid. Dat is waarom de producten mooi waren. Nu hebben we alles, maar mensen zijn niet gelukkig. We kunnen niet genieten van het voedsel dat we eten. Het was moeizaam, maar we waren gelukkig.”