Internationale vrouwenbond betuigt solidariteit met Afrin

De uitvoerende raad van de Internationale Vrouwenbond (IWA) sprak zijn solidariteit uit met de Koerdische vrouwen en mannen in Afrin tegen de invasie-aanvallen van de Turkse staat en geallieerde bendes.

De Internationale Vrouwenbond (IWA) heeft een verklaring uitgegeven en in de krachtigste bewoordingen de Turkse invasie van Afrin, Noord-Syrië veroordeeld.

De verklaring van IWA luidt als volgt;

“Turkse troepen begonnen het Koerdische kanton van Afrin, Noord-Syrië te bombarderen op 20 januari 2018. Ze gebruikten luchtbombardementen, artillerievuur en tanks tegen het Koerdische volk. Ze mikten op 100 gebieden, waarvan vele civiele gebieden waren. Dit resulteerde in veel gewonden en doden, waaronder vrouwen en kinderen. De opmars, die eind december ernstige vormen kreeg, heeft volgens de Verenigde Naties meer dan 200.000 burgers ontheemd, waardoor de toch al schrikbarende humanitaire situatie nog groter en zorgelijker werd.

De bevolking van Afrin woont al duizenden jaren op dit land. Het is een overwegend Koerdisch gebied, een van de meest stabiele en veilige regio’s in Syrië. Gedurende de laatste zeven jaar werd het beschouwd als een veilige haven voor Syrische vluchtelingen, zodat in de afgelopen vijf jaar hun bevolking verdubbelde en er nu meer dan 500.000 mensen in Afrin wonen.

De Turkse troepen vallen Afrin aan omdat ze de Koerdische bevolking die daar woont willen vernietigen. Maar het Koerdische leger, de YPG (Volksverdedigingseenheden) vechten dapper en verdedigen Afrin.

Veel van de YPG-strijdkrachten zijn vrouwen. Ze vormen de YPJ – Vrouwenverdedigingseenheden. Ze hebben bewezen zeer goed in staat te zijn hun land te verdedigen en te helpen een democratische en vrije samenleving op te bouwen.

Een van de YPJ-strijders zei: “Tot de laatste druppel van ons bloed zullen we blijven vechten en weerstand bieden. De overwinning zal voor ons zijn. ‘

Een andere vrouw zei: “Wij als het volk van Afrin, zullen onze stad verdedigen en die fascistische Turken kunnen ons niet verslaan. We zullen onze gronden verdedigen tot de laatste druppel bloed.”

De Internationale Vrouwenbond  (IWA) staat in solidariteit met de Koerdische vrouwen en mannen in hun strijd voor zelfbeschikking en democratie. IWA roept alle progressieve krachten, met name vrouwenorganisaties, op om de rechtvaardige strijd van de Koerdische bevolking te ondersteunen. “