Justice-index onthult wereldwijde keldering basisrechten

Meer dan 70 van de 113 onderzochte landen voor de laatste Rule of Law Index melden dat hun fundamentele mensenrechten worden uitgehold. Het onderzoek bracht Turkije tot de slechtste in de Rule of Law Index top 12.

De ‘Rule of law’ is onderdeel van de rechtsstaat en houdt in dat ook een overheid zich aan de wet moet houden.

Fundamentele mensenrechten zijn naar verluidt in bijna tweederde van de 113 onderzochte landen voor de Rule of Law Index 2018 afgenomen, te wijten aan zorgen over een wereldwijde golf van autoritair nationalisme en terugtrekking uit internationale wettelijke verplichtingen.

De 2018-index, gepubliceerd door het World Justice Project (WJP), verzamelt gegevens van meer dan 110.000 huishoudens en 3000 experts om hun ervaringen met rechtssystemen wereldwijd te vergelijken.

Turkije daalde naar plek 101 van de 113 landen die werden geëvalueerd omtrent de rechtsstaat. Venezuela staat onderaan de index achter Cambodja en Afghanistan.

Turkije (101e) zit het laagst van de regio Oost-Europa en Azië, gevolgd door Oezbekistan (91e) en Rusland (89e).

Non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting en godsdienst, het recht op privacy en de rechten van werknemers werden allemaal in aanmerking genomen bij het berekenen van de naleving van de grondrechten van mensen over de hele wereld.

Terwijl het Noordse trio van Denemarken, Noorwegen en Finland opnieuw als eerste tot derde in de index scoort, staat Nederland op de vijfde plaats. Nederland is 0,01 punt achteruit gegaan ten opzicht van vorig jaar. In totaal hebben 38 landen hun algemene score op het gebied van de rechtsstaat zien afnemen sinds de laatste index.