Leerkracht in hongerstaking voor 226 dagen vrijgelaten uit de gevangenis

Leraar Semih Özakça die 226 dagen in hongerstaking is, is uit de gevangenis vrijgelaten.

Onderwijzers Nuriye Gülmen en Semih Özakça begonnen met een zit protest voor het Human Rights-standbeeld in Ankara, met de eis dat ze hun beroep kunnen blijven uitoefenen, nadat zij ontslagen werden door een wetsbesluit.  De leerkrachten, die in maart aan een hongerstaking zijn begonnen, werden op 23 mei gevangen genomen en sindsdien hun hongerstaking in de gevangenis voortgezet.

Tijdens de derde zitting van de zaak tegen de twee gevangen leerkrachten, besloot het 19de Hoger Gerechtshof voor Zware Straffen te Ankara Semih Özakça vrij te laten en het voorarrest van Gülmen voort te zetten, die weigerde vanuit het ziekenhuis de hoorzitting bij te wonen via het videoconferentie systeem SEGBİS.

Ozakça werd toen uit de gevangenis vrijgelaten op voorwaarde van het dragen van een zogeheten enkelband, in een ambulance, gezien hij veel haar en gewicht is verloren. De politiediensten verhinderden de pers om de vrijlating van Özakça op te nemen die door zijn vrouw werd vergezeld  nadat hij uit de gevangenis was ontslagen.