20170911-20170911-silah-alman6ff882-image6f3a66-image

Duitsland stil over de opbrengsten van wapentransacties aan Erdogan

Ondanks de politieke spanningen tussen beide landen heeft Duitsland in de eerste acht maanden van 2017 al 25 miljoen euro verdiend aan wapenhandel met Turkije.

Uit onderzoek is gebleken dat de politieke spanningen tussen Duitsland en Turkije totaal geen invloed hebben op de wapenhandel tussen beide landen. Ook de sancties van Duitsland hebben niet voor een dalende wapenexport naar Turkije gezorgd. Volgens de Duitse wet moet elke wapenfabrikant toestemming van de overheid krijgen om wapens aan het buitenland te mogen verkopen. De coalitie van CDU en SPD heeft aan de lopende band groen licht gegeven voor wapentransacties naar Turkije. Ondanks de toenemende politieke verschillen en de protesten tegen Erdogan, nemen de verkopen nog steeds toe.

In een reactie op het schriftelijk onderzoek van Die Grünen gaf de Merkel-regering aan dat zij tot eind agustus 99 wapentransacties naar Turkije goed hebben gekeurd. Duitsland zou 25.4 miljoen euro hebben verdiend hieraan. Tevens gaf de Duitse regering aan dat zij geen informatie vrijgeven inzake drie wapendeals. Wat hier aan ten grondslag ligt, is onduidelijk. In 2016, vanaf januari tot augustus om precies te zijn, heeft de Duitse overheid 158 wapentransacties goedgekeurd. De opbrengsten van deze verkopen bedroegen 69 miljoen euro. Terwijl de opbrengsten in 2015 26 niljoen euro bedroegen.

Recentelijk is bekend gemaakt dat de Duitse wapenproducent Rheinmetall duizend Panzers (tanks) aan de regering Erdogan mag leveren. De totale waarde van deze deal bedraagt 7 miljard euro. Foto’s van vertegenwoordigers van Rheinmetall, die zijn ontvangen in Erdogan’s paleis, werden eerder gepubliceerd in de media. De deal zou in november 2015 al gesloten zijn als gevolg van de toenemende spanningen tussen beide landen. De directie van Rheinmetall zag destijds al in dat zij vanwege een mogelijke breuk tussen Duitsland en Turkije miljarden euro’s konden mislopen.