Duizenden mensen marcheren in Qamishlo voor de vrijheid van Öcalan

Duizenden mensen uit de omgeving  van Hesekê en het Canton van Cizîrê gingen de straat op om de vrijheid van Abdullah Öcalan te eisen en de verergerde isolatie te veroordelen die de Turkse staat hem heeft opgelegd.

De beweging voor een democratische maatschappij TEV-DEM organiseerde een massale rally met het motto “Vrijheid van Leider Apo is onze vrijheid” om de verergerde isolatie te veroordelen die opgelegd werd aan de Koerdische Volksleider Abdullah Öcalan. Duizenden van de Qamishlo en Cizire kantons hebben deelgenomen aan de rally.

De demonstratie begon op het Martyrsplein. Tijdens de mars werden er slogans gezongen als “Er is geen leven zonder Leader Apo” en “Lang leve Apo”. De deelnemers liepen met een grote euforie naar het 19 juli-plein, waar een minuut stilte ter ere van de vrijheidsstrijders werd gehouden die hun leven in de strijd verloren hebben.

Hêva Erebo maakte namens de TEV-DEM een toespraak, verwelkomde de betogers en eiste vrijheid voor Öcalan.

Qamishlo vice-mede-burgemeester Mûna Farûq heeft ook gesproken en verklaard dat: “Onze stem en de stem van onze leider de hele wereld hebben bereikt, we zijn nu  ​met duizenden opgestaan en stemmen unaniem voor de vrijheid van onze leider. mensen die de ideeën en filosofie van Leider Apo hebben omarmd, zullen in geen geval meer stilstaan. Ze zullen zich blijven verzetten tegen de vrijheid van hun leider.

Wetgevend Raadslid Hayistan Xelef van Til Temir, veroordeelde ook de verergerde isolatie op de Koerdische leider en zei: “Onze vijanden, hadden gedacht dat het Koerdische volk zou verdwijnen als onze leider in de gevangenis wordt gehouden. Maar wij, het Koerdische volk, zijn vandaag opgestaan met duizenden voor de vrijheid van onze leider. Onze leider leeft in onze gedachten en in onze harten. Niet alleen de Koerden, maar ook Arabieren en Syriërs hebben zich bij deze mars aangesloten en de vrijheid van Leider Apo geëist. Het doel van deze rally is om onze stem aan de hele wereld te laten horen en dat de verergerde isolatie onmiddellijk wordt opgeheven. ”

De rally eindigde met de slogans ‘Lang leve Leider Apo’ en ‘Er is geen leven zonder onze leider’.