20170911-20170406-rubinf45b47-image2e1eeb-image

De rechtszaak tegen Reza Zarrab is een nachtmerrie voor Erdogan

Academicus en voormalig stafadviseur van het Pentagon over Iran en Irak, Michael Rubin, heeft in een interview met het ANF toegelicht wat voor gevolgen de zaak van Reza Zarrab kan hebben voor Erdogan en op de verstandhouding tussen Turkije en de Verenigde Staten.

“Het uitvaardigen van een arrestatiebevel tegen de voormalige Turkse minister Zafer Caglayan is een signaal dat Reza Zarrab praat met de aanklagers en hen bewijsmateriaal levert. Hiermee wordt de rechtszaak een regelrechte nachtmerrie voor Erdogan. Een bekentenis van Zarrab zal er immers toe leiden dat de illegale praktijken van Erdogan openbaar worden gemaakt. Erdogan kan klagen dat dit een complottheorie tegen hem is, maar het bewijs ligt er en steeds meer mensen gaan twijfelen aan zijn geloofwaardigheid”, betoogt Rubin. “Natuurlijk zorgt het arrestatiebevel dat de verstandhouding tussen de VS en Turkije zal verslechteren. Maar aan de andere kant is de Amerikaanse rechterlijke macht onafhankelijk en die trekt zich dan ook niets aan van wat Erdogan denkt”.

“Uiteindelijk zal de vinger richting Erdogan wijzen”, aldus Rubin. De VS heeft geen andere mogelijkheid dan alle informatie openbaar te maken. De vraag is dan of het verstandig is dat de familie Erdogan de VS nog een keer zal bezoeken. Zolang Turkije Caglayan niet uit levert, zal de zaak stagneren. Maar Rubin verwacht ook niet dat de VS de zaak in een doofpot zal stoppen. Aangezien Erdogan de VS zal bezoeken midden september, verwacht Rubin niet direct dat Erdogan gaat onderhandelen over deze zaak. Omdat noch Trump noch Tillerson (minister van Buitenlandse Zaken) invloed kunnen uitoefenen op het onafhankelijke rechtssysteem. Na het laatste bezoek van Erdogan aan de VS, toen de bodyguards van Erdogan insloegen op een demonstrerende menigte, zijn dan ook alle ogen gericht op het komende bezoek.

Over de uitlatingen van Turkse politici in de media, waarbij werd geroepen dat dit arrestatiebevel een oorlog tegen Turkije betekent, zegt Rubin: “die uitlatingen zijn onzinnig. Erdogan moet de gevolgen inzien van zijn slechte beslissingen. Turkije is het slachtoffer van Erdogan, niet van de VS. Erdogan mag zichzelf dan als een sultan zien maar de meeste landen zien hem inmiddels als de grootste dommerik van de wereld”, vervolgt Rubin zijn toelichting. “Niemand geeft nog om de woorden van Erdogan”.

Rubin concludeert uiteindelijk dat Zarrab aan het praten is geslagen en dat hij enorm veel informatie heeft. De reden dat Zarrab naar de VS is afgereisd, is omdat hij wist dat hij in Turkije of Iran waarschijnlijk zal worden vermoord. Hij mag dan gevangen zijn in de VS, hij is er wel veilig. Er komt een dag dat hij vrij zal zijn als hij informatie geeft over mensen als Caglayan en Erdogan.