03d318c48316ae71bb18631edc2d95cb

AKP’s nalatigheid omtrent ecologie in Turkije wakkert nieuwe protesten aan

Zaterdagavond vervoerden honderden politieagenten 100 werkmachines en 400 vrachtwagens van de gemeente Ankara.

Die nacht stond ontbossing op de planning; na goedkeuring van de rector heeft de Middle East Technical University (METU) toegestemd om bomen op de campus te kappen en daarmee de Turkse overheid te helpen om een nieuwe weg aan te leggen door de campus.

Het bos zelf heeft een enorme symbolische waarde voor meerdere generaties METU-studenten. In 1961 begon de toenmalige METU-rector Kemal Kurdas een bosbouwcampagne. Hiermee begon een lange traditie waarbij studenten, academici en werknemers bomen planten op de campus. In 1995 heeft METU’s bebossingsinspanningen hen een Aga Khan Award voor Architectuur opgeleverd en tegenwoordig is het bos 7.500 hectare groot. Echter, de nieuwe pro-AKP rector is van oordeel dat de universiteit bereid moet zijn om te schikken en samen te werken met het plan van de overheid voor nationale ontwikkeling, ook al zou dit veronachtzaming van de ecologie van het bos betekenen.

Sinds Erdogan de noodtoestand heeft afgekondigd (en in het bijzonder noodwet 676 heeft ingevoerd) in de nasleep van de staatsgreep, heeft hij de bevoegdheid om alle rectors van zowel openbare als particuliere universiteiten in Turkije te benoemen. Het gevolg hiervan is dat besluitvorming binnen deze universiteiten zijn veranderd omdat degenen met beslissingsbevoegdheid die zich verzetten tegen overheidsinterventies in de universiteiten zichzelf in gevaar kunnen brengen.

Volgens Seyhan Camliguney, voorzitter van de METU Alumni Vereniging, is het proces heel snel gegaan: “De rector had om 18:00 uur een overeenkomst gesloten met de gemeente en diezelfde nacht werden tientallen werkmachines vervoerd naar METU. Toen was de constructie al aan de gang. Ons werd verteld dat de werkzaamheden 40 tot 50 meter zou aantasten, maar er wordt een veel groter gebied vernietigd. Wij zijn tegen deze onrechtmatige situatie. De akte van de grond van METU is in onze handen, maar in één nacht hebben ze onze campus ontbost. Ze bezetten ons grondgebied. Een vreselijke stofwolk hangt in de lucht, de voertuigen zijn aan het werk als monsters en honderden politieagenten zijn hier. De politieagenten laten ons niet eens toe tot het bouwgebied. We willen iets doen tegen de vernietiging, maar we kunnen het bouwgebied niet eens bereiken, we kunnen zelfs niet bij de machines komen. Dit is hartverscheurend. Ze kappen de bomen die wij hebben geplant.”

Wat is er precies gebeurd?

Er is een overeenkomst gesloten tussen de Metropolitaanse gemeente Ankara en het Rectoraat van METU.

Volgens een schriftelijke verklaring gegeven door de gemeente Ankara was besloten dat de nieuwe weg moet worden gemaakt op een zodanige manier dat het bos van de campus niet beschadigd zal worden. Echter, getuigenissen van studenten spreken dit tegen en volgens hun wordt dit protocol niet gevolgd.