Oproep Frankrijk: laten we de dictatuur van Erdoğan stoppen

Plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Saint-Denis in Frankrijk, die een toneelstuk over het Cizre-bloedbad heeft geopend, noemde Erdoğan een dictator die moet worden gestopt.

In de Franse stad Saint-Denis werd een toneelstuk uitgebracht waarin de bloedbaden en gruweldaden die gepleegd werden in in Cizre, Sur, Nusaybin en Yüksekova door het Turkse leger onder het bevel van de Turkse president Tayyip Erdoğan.

De zeer goed bezochte activiteit werd georganiseerd door de Franse gemeente Saint-Denis en gepresenteerd door de plaatsvervangend burgemeester Sonia Pignot, producenten Antoine Laurent, Mireille Court, Chris Den Hond, kunstenaar Armanç Kerboran, Pascal Torre namens de Solidariteitsvereniging Frankrijk-Koerdistan. Nursel Kılıç namens het Democratisch Koerdisch Centrum in Frankrijk.

Plaatsvervangend burgemeester van Saint-Denis, Sonia Pignot hield de openingstoespraak bij het evenement en onderstreepte de slachtpartijen die door de AKP-regering in Noord-Koerdistan werden gepleegd, die zij daden van wreedheid noemde.

Pignot houdt Erdoğan aansprakelijk voor het bevel om deze wreedheid te geven en zei: “Erdoğan is een dictator die mensen vermoordt. Dit moet zonder aarzeling worden gestopt. De Europese politici moeten hun verantwoordelijkheden in deze kwestie nakomen. Erdoğan moet geconfronteerd worden met reacties omtrent zijn daden. Op die manier kan de dictatuur van Erdoğan worden beëindigd. ”

Na de openingstoespraak werd het toneelstuk over de afschuwelijke aanvallen op de burgers die in kelders in Cizre vast zaten en levend verbrandden, uitgevoerd. Het toneelstuk werd in het Frans gepresenteerd door kunstenaar Armanç Kerboran en zijn groep, welke de wreedheid heeft uitgebeeld in een makkelijk te volgen taalgebruik.

Na de optreden werden de documentaires “Ez Kurdim”, gemaakt door Antoine Laurent, en “La derive Autoritaire d’Erdogan” van Mireille Court en Chris Den Hond gepresenteerd.