Het oogsten van Sumac in Qandil brengt de vrouwen samen

Het oogsten van Sumac in de dorpen van de Qandil regio brengt alle vrouwen samen.

Elk] jaar, eind august verzamelen de vrouwen van Koerdistan zich voor de oogst van sumac. Het is een bijzondere bijeenkomst van de vrouwen uit de dorpen Binare Qendil.

Bij de oogst wordt alle arbeid op de schouders van de vrouwen geladen. Van het planten van zaden tot het plukken van het gewas. Ze planten de zaden in de velden en beschermen en strelen ze als hun eigen kinderen. Na drie jaar bereiken de bomen eindelijk de mogelijkheid om vruchten te produceren en de sumac die er groeit, verrijken heerlijk ons voedsel.

De oogst en het snijden van sumac is in feite een erg lastige arbeid. Laat staan ​​onder de hitte van de zon in de zomer. Maar ondanks al deze moeilijkheden gaan de vrouwen toch hun werk vrolijk en lachend tegemoet

De inwoners van de Binare Qendil gebruiken het Sumac-gewas niet om financiële winst te maken. In feite verkopen ze nooit de sumac aan iemand. Wat ze nodig hebben, houden ze voor zichzelf, en de rest verdelen zij aan hun familieleden en buren. Iedereen krijgt er een deel van en niemand blijft met lege handen.

Een van die vrouwen die de sumac oogst is Amine Mihemed. Over de voordelen van sumac zegt ze: “Sumac bevat veel gezonde eigenschappen. Het wordt ook gebruikt als medicijn voor veel gezondheidsproblemen. Het is effectief tegen hoge bloeddruk, het versterkt het tandvlees en is ook erg gunstig voor kinderen. Het zou alleen in gezonde matigheid moeten worden genoten, en niet in overvloed. Het wordt ook beschouwd als een geneeskrachtig kruid. Het groeit in bijna de hele regio. En het is ook effectief tegen diabetes. ‘

Sumac en Pickles zijn favoriete gerechten om bepaalde maaltijden een zurige bite te geven. Sumac wordt ook gebruikt voor het verven van doek en zijde.

De sumac plant is wijd verspreid in het Midden-Oosten en wordt daarom algemeen gebruikt in alle landen van het Midden-Oosten. Sumac heeft een vaste plaats in de traditionele Koerdische keuken en wordt geserveerd met kebab, dolma (gevulde druivenbladeren) en vele andere gerechten. Het is een populair kruid met een unieke smaak.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *