‘Mijn kunst is mijn gevecht’

Houtbrander en reliëfkunstenaar Mehmet Selim Gökçen verklaarde dat hij als Koerdische kunstenaar tegen assimilatie strijdt door middel van zijn kunstwerken.

Houtbrander en hulpverlener Mehmet Selim Gökçen (63) is geboren in Mardin’s Kızıltepe-wijk. Hij sprak met ANF over zijn kunst en de missie die hij voert.

Mehmet Selim Gökçen verklaarde dat kunst als een product van reden en intelligentie geschiedenis maakt en artistieke creativiteit niet bereikt wordt door cijfers of de omvang van de bevolking, maar met diepte en opleiding. Gökçen zei dat het historische erfgoed van het Midden-Oosten wordt verspild en zei het volgende over hoe hij begon en welke missie hij heeft:

Een zoektocht die niet eindigde bij metselen

“Kunst is niet genetisch. Ik weet dit van mijzelf. Toen ik nog een kind was, was ik een artistiek aangelegde student, ik kon goed tekenen. Ik was altijd op zoek naar iets. Ik groeide op als een van de steenbouwers architecten van Mardin, maar mijn zoekopdracht uitte zich in schilderen en kunst en zo nu en dan maakte sculpturen. In een expositie in Istanbul waar ik deel van uitmaakte, stelde een kunstenaar, een vriend van mij, houtgebrande dienbladen voor. Deze vriend gaf me zelfs zijn betrouwbare oude hete ijzer. Nadat ik terug kwam naar Mardin, had ik moeite om het hout te kopen dat ik zou gebruiken om te branden. In mijn eerste poging heb ik twee stukjes multiplex uit een oude deur in een meubelwinkel genomen en ik begon het beeld van Jezus Christus erop te branden. Ik zag dat mijn eerste houtwerk niet geslaagd was, dus ik was niet blij. Toen begon ik het juiste type hout te kopen en maakte ik dienbladen die de Koerdische cultuur en midden-oosterse motieven uitbeelden.”

Werken en produceren met geduld

Gökçen benadrukte dat hij een Koerdische kunstenaar is en benadrukte dat hij de motieven, mythen en onsterfelijke namen van Koerdistan en het Midden-Oosten tracht te herleiden en te laten herleven middels deze kunstvorm. “Ik weet dat kunst geduld vereist, en ik werk en produceer met deze gevoeligheid in het achterhoofd,” zei Gökçen en voegde eraan toe: “Ik ben 8 jaar professioneel bezig met houtbranden.”

Lesgeven over mijn kunst

Ik onderwijs jonge studenten die door het Mardin Museum worden doorgestuurd. Ik heb meer dan 15 opvoeders opgeleid die deze kunstvorm in leven willen houden en als hobby hebben. Afgelopen jaar heb ik schilder- en beeldhouwkunst in de Mardin Artuklu University gegeven als onderdeel van de cultuur- en kunstlessen. Nu heb ik reguliere studenten en ik ga door met deze kunstvorm.”

Vechten tegen artistieke assimilatie

Gökçen zei dat hij een privécollectie heeft en dat hij niet weet wat het lot is van de dienbladen die hij op verzoek van de gemeenten in Koerdistan heeft gemaakt, was nadat de trustees werden benoemd. Gökçen zei: ‘Welke mythologische figuur of onsterfelijke naam ik ook uitbeeld, heb ik ofwel al kennis over hen of ik doe eerst grondig onderzoek. Ik geloof dat ik door mijn kunst vecht tegen culturele en artistieke assimilatie, en ik doe alles wat ik kan voor dit doel. Ik heb een privécollectie met meer dan honderd portretten van Derwêş û Adulê, Rustemê Zal, Sahara, Ahura Mazda, Kawayê Hesinkar, Celadet Bedirxan, Ehmedê Xani, Yılmaz Güney, Ayşeşan, Osman Sabri, Hamurabi, Aram Tigran en Cegerxwîn. Verschillende gemeenten hebben speciale dienbladen gevraagd zoals de gemeente Mardin en ik heb ze gemaakt. Ik weet niet wat hun lot is na de aangewezen trustees.”

Gedisciplineerde solidariteit

Gökçen wees erop dat cultuur en kunst de wonden en de tekens die door oorlogen achtergelaten zijn, wissen en zei: ‘In Frankrijk bouwden ze een operahuis samen met bakkerijen en huizen na de oorlog. Omdat kunst rehabiliteert. Cultuur en kunst voeden een dode ziel en laat het herleven. Er is geen limiet voor de pijn die we als mensen hebben geleden. We moeten onze cultuur en onze kunst beschermen tegen assimilatie en hun helende kracht erkennen. Onze culturele en artistieke instellingen moeten gebaseerd zijn op dynamiek en solidariteit voor het versterken van de kracht. We moeten meer beschermen en in gedisciplineerde solidariteit verblijven.”