Van’s historische huizen vernietigd door Erdogan’s ‘stedelijke vooruitgang’

Na de overleving van drie grote aardbevingen en plunderingen na de Armeense genocide worden de historische huizen van Van vernietigd door de stedenbouwkundige plannen van de Turkse regering.

Gelegen aan de oever van Lake Wan, staat de stad Van bekend als een ​​van de oudste doorlopende bewoonde steden in de regio. De ruïnes van het Kasteel van Van en honderden historische huizen trekken toeristen over de hele wereld, vooral Armeniërs die op zoek zijn naar de cultuur van hun voorouders.

De meeste historische huizen in Van zijn gemaakt van in de zon gebakken klei en hout. Hoewel het een zeer moeilijke taak is om houten structuren te behouden, zelfs als ze een paar honderd jaar oud zijn, doet de Turkse regering weinig of geen moeite om historisch erfgoed te beschermen die de Koerdische en Armeense cultuur weerspiegelt.

In de vroege jaren van 1900 weten we dat er honderden historische gebouwen in het oostelijk deel van het Kasteel van Van stonden In 1915 werden de wijken in de omgeving waar de Armeense genocide plaatsvond enorm verwoest. In de afgelopen eeuw bleven nog enkele honderden huizen staan, zelfs na drie grote aardbevingen en de meeste daarvan stonden nog overeind begin 2000.

Nadat de AKP in 2002 aan de macht kwam, lanceerde de Turkse regering een beleid om de steden te ‘moderniseren’. De Turkse president Erdogan noemde het ‘stedelijke vooruitgang’.

Het beleid van Turkije inzake de “stedelijke vooruitgang” wordt op grote schaal bekritiseerd door het gebrek aan respect voor historisch en cultureel erfgoed. De vernietiging van de wijk Sulukule in Istanboel, welke een thuis was voor de Roma’s, heeft internationale aandacht gekregen nadat diverse artiesten en activisten bezorgd waren over de culturele gevolgen van de stedelijke vooruitgang.

Ondanks de internationale druk heeft de regering van de AKP alle huizen weggevaagd of anders gezegd, de Roma’s die overbleven zijn in een ander deel van de stad overgebracht naar openbare woningen.

Langzaam en in stilte wordt de laatste 15 jaar hetzelfde beleid uitgevoerd in Van. Bijna alle historische huizen werden vernietigd, en binnen een paar maanden worden appartementen gebouwd. Momenteel blijven er maar een paar huizen over in het stadscentrum, en er wordt geschat dat ze zonder restauratie nog geen decennium meer zullen staan.